Dýňový cheesecake





Suroviny:


250 g máslových sušenek (používám dvě balení zlatých club sušenek  nebo BeBe sušenek)
1/2 lžičky mleté skořice
120 g másla
1 vejce
1/2 lžičky citronové kůry
4 větší vejce
400 g Lučiny
150 cukru krupice
200 g dýně hokaido
2 zakysané smetany + 1 vanilkový cukr


Postup: 


Máslové sušenky rozmixujeme v mixéru, přidáme skořici, změklé máslo, 1 vejce a citronovou kůru a vytvoříme drobivé těsto. To přendáme do koláčové formy a dnem skleničky upěchujeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 200° C cca 10 minut.
Povrch koláče necháme zchladnout a připravíme si další vrstvu koláče. V míse smícháme Lučinu, vejce a cukr do hladké hmoty. Přidáme na jemno nastrouhanou dýni a vlijeme na upečený korpus. Zapékáme 40 minut na 160° C. Koláč poté necháme vychladnout.
Poslední vrstvu uděláme ze zakysané smetany promíchané s vanilkovým cukrem. Tuto dám na studený koláč a znovu necháme zapéct, tentokrát stačí 5 minut na 210° C. Vychladlý koláč dáme minimálně na 6 hodin do lednice, poté již můžeme podávat.







Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/

Tento recept jsem si trochu dodělala. Kluci v akci nedělají poslední vrstvu z kysané smetany. Pouze doporučují přidat smetanu při podávání. Nám doma ovšem chutná víc, když se to znovu zapeče. Navíc pak kysaná smetana drží krásně tvar a můžeme tak koláč snadno převážet hotový, bez nutnosti dalších surovin přímo před konzumací.