sobota 12. července 2014

Obrácený ovocný koláč





Suroviny: 


4 zralé hrušky/větší miska borůvek/malin/ostružin apod.
150 g změklého másla + na vymazání formy
140 g cukru krupice + 3 lžíce na vysypání formy
3 vejce
200 g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 lžička sušeného zázvoru (ten jsem zrovna neměla, tak jsem dala trochu čerstvého)
4 lžíce mléka

Postup:


V mixeru necháme vyšlehat máslo s cukrem do světlé a hladké hmoty. Trvá to cca 15 minut a mezitím si připravíme formu. Tu nejprve vymažeme máslem, potom ji vyložíme pečícím papírem, dno i kraje a papír znovu vymažeme máslem. První máslo se dává zejména proto, aby se papír k formě pěkně přichytil a šel potom lépe namazat. Cukrem krupice vysypeme dno formy. Hrušky oloupeme, nakrájíme na díly a naskládáme na dno formy. Necháme mezi nimi mezery, aby mohlo těsto protéct okolo hrušek i na dno.
Do vyšlehaného másla s cukrem přidáme postupně vejce a necháme zapracovat. Přidáme mouku s práškem do pečiva a zázvor, nakonec přidáme také mléko. Hotové těsto nalijeme na hrušky a stěrkou urovnáme - já jsem ho tam naskládala velkou lžící.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 160° C minimálně 35 minut. Po vyndání z trouby odstraníme z koláče dortový ráfek i s papírem, koláč překlopíme na talíř a odstraníme dno formy. Necháme vychladnout a můžeme podávat.










Zdroj: Vaněk Roman: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček