neděle 29. června 2014

Jednoduchý hamburger





Suroviny: 


400 g mletého hovězího masa - na dva burgry, pro malé jedlíky i na tři, ale nebudou tak šťavnaté uvnitř
do masa: 1/2 malé cibule, 1/2 stroužku česneku, 1/2 lžičky hořčice (ideálně dijonské, ale jde to i s jinou), 1 lžička worcestrové omáčky, sůl, pepř
2 vhodné housky - používám kaiserky z Globusu, jsou takové větší a rozpláclé
2 plátky čedaru
zelenina podle chuti - rajče, okurka, kyselá okurka
kečup, hořčice

Postup: 


Mleté maso promícháme s ostatními surovinami do masa, nejlépe to jde rukou. Zformujeme 2 placky, mohou být o trochu větší než je houska, při grilování se smrsknou. Maso dáme na tácek a necháme v lednici odpočinout.
Když je čas jídla rozpálíme gril a lehce ho natřeme olejem, aby se maso nepřichytávalo. Na horký gril dáme burgry a grilujeme. Já mám zavírací stolní gril a tak je příprava opravdu rychlá, ale jde to i na klasickém grilu, jen musíte maso více hlídat a otáčet. Když už je maso skoro hotové, přidáme na gril i rozpůlené housky a pokud chceme, tak i plátek sýra přímo na maso. Hotové housky potřeme hořčicí a kečupem dle chuti, na jednu housku dáme maso, sýr, na to okurku na plátky a rajče a zavřeme druhou houskou. Kdo chce docílit pěkného vzhledu může si pohrát se zeleninou, já například okurku krájím loupátkem na zeleninu a pak ji na sýr pěkně naskládám - nějak mi potom ta okurka chutná víc.
Podáváme jen tak samotné nebo podle vzoru Američanů s hranolkami.