neděle 8. června 2014

Dia jahodová marmeláda s mátou pro dědečka


Suroviny: 


dia želírovací cukr dr. Oetker
700 g jahod
kyselina citronová (množství podle potřeby)
snítka máty (nemusí být)

Postup: 

Jahody omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na kousky. Zvážíme, tak aby jsme jich měli přesně 700 g. Dáme do hrnce a přidáme želírovací cukr, pořádně promícháme aby jahody pustily šťávu. Poté přidáme snítku máty a dáme na sporák. Za občasného míchaní přivedeme k varu, jakmile jsou jahody horké, tak mícháme neustále. Díky dia cukru má marmeláda tendenci se velice rychle připalovat (loni jsem po vaření dia marmelády musela zrušit jeden hrnec). Jakmile marmeláda už chvíli bublá, vyndáme mátu a ponorným mixerem si ji rozmělníme. Já nechám trochu jahod v celku, aby v marmeládě byly kousky. Poté necháme ještě chvíli vařit, sundaváme pěnu a kontrolujeme hustotu. To se dělá tak, že dáme trochu marmelády na talířek, počkáme až vychladne a zkusíme jestli teče. Pokud ano přidáme lžičku kyseliny citronové a necháme ještě jednou provařit. Hotovou marmeládu plníme do lahviček a necháme v dece vychladnout.  






Připomínám, že obecné pokyny k přípravě marmelády mám zde: http://janasfood.blogspot.cz/2013/07/marmelady-obecne.html.