Vepřové v mrkvi





Suroviny: 


800 g vepřové plece
600 g mrkve
1 cibule
olej, sůl

Postup: 


Maso očistíme od všech šlach, blan a tuku. Nakrájíme ho na tří až čtyřcentimetrové kostky, promícháme se lžičkou soli a necháme odpočinout.
Cibuli nakrájíme na hrubo. Všechny mrkve očistíme, dvě nakrájíme na tenká půlkolečka, zbytek zatím uložíme stranou. V rozpáleném hrnci na oleji zprudka orestujeme kostičky masa ze všech stran. Maso by mělo zlátnout, ale nemělo by být připálené. Poté maso vyndáme, vložíme mrkve a po dvou minutách i cibuli. Mrkev s cibulí restujeme cca 10 minut. Když začne cibule tmavnout podlijeme cca 100 ml vroucí vody a necháme vydusit. Tímto připravíme barevný základ pro maso. Maso na něj vrátíme, podlijeme horkou vodou do cca 2/3 masa a necháme na mírném ohni pod pokličkou dusit hodinu. V této době připravíme zbylou mrkev, tu stačí ozdobně nakrájet na dvoucentimetrové špalíčky. Stačí klidně jen krájet šikmo, kdo si chce vyhrát, může tvar mrkve různě upravit.
Po hodině dušení maso z hrnce vyndáme a šťávu důkladně promixujeme ponorným mixerem. Vznikne nám hnědá krémové hmota, do které znovu vrátíme maso, přidáme i špalíčky mrkve a dusíme cca dalších 30 minut, než jsou mrkev i maso měkké. Já před tímto dušením ještě přidávám do směsi další horkou vodu, aby se mrkve měla s čím dusit. Přebytečnou vodu pak můžeme nechat odpařit, nebo nám zůstane více omáčky. Na závěr můžeme směs ještě dochutit solí a pepřem a můžeme podávat. Ideální je s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami.








Zdroj: Zatloukalová Jana Floretýna: Hovory s řezníkem