Babiččiny pirohy - tvarohové a povidlové





Suroviny: 


na těsto: 500 g polohrubé mouky
1 vajíčko (pokud dáte dvě, bude těsto příliš tuhé)
špetka soli
cca 210 ml vody
tvarohová náplň: tvaroh v alobalu
1 žloutek
hrst rozinek
citronová kůra
1 lžíce cukru krupice
povidla
máslo
strouhanka

Postup: 


Na vál dáme mouku, uděláme do ní důlek a do něj vyklepneme 1 vajíčko. Mouku okolo posypeme špetkou soli. Nožem směs opatrně promícháváme a přidáváme vodu. Jakmile není směs tekutá, pokračujeme ve zpracovávání rukama. Vodu přidáváme opatrně, těsto musí mít měkkou, ale pevnou konzistenci.
Hotové těsto necháme chvilinku odpočinout a připravíme si tvarohovou náplň. Na tuto náplň smícháme tvaroh, žloutek, rozinky, citronovou kůru a lžíci cukru. Tvaroh ochutnáme a případně docukrujeme.
Těsto rozdělíme na dvě části. Polovinu těsta rozválíme na tenký plát. V dolní části těsta děláme lžičkou hrudky náplně - u jedné poloviny tvarohové, u druhé poloviny povidlové. Pruh těsta s náplní poté přehneme na těsto bez náplně. Rukama oddělíme hrudky náplně v těstě a rádýlkem nejprve oddělíme celý pás naplněného těsta a poté i samostatné taštičky. Každou samostatně ještě v krajích zatlačíme a necháme odpočinout stranou, než zpracujeme celé těsto. Z jednoho těsta vyjde cca 50 pirohů.
Pirohy vaříme v horké osolené vodě cca 15-20 minut, aby bylo těsto měkké. Můžeme klidně vařit v jednom hrnci dávku na dvakrát a použít stejnou vodu.
Mezitím na másle opražíme strouhanku a zvlášť rozpustíme další máslo. Uvařené pirohy proléváme máslem a posypáváme strouhankou, ještě je i jednou posolíme. V hrnci je opatrně proházíme, aby se obalily ve strouhance a můžeme podávat.










Zdroj: babička Irenka

Toto je recept mého dětství. Jako dítě jsem ho milovala a tak jsem se ho chtěla taky naučit. Babička mi při vaření vyprávěla, že jim ho vařila jejich maminka a mívali ho k obědu, protože dříve jedli maso pouze 2x týdně, ve čtvrtek a v neděli. Nejsem si sice jistá, že tato četnost masa by mi stačila, pokud se ovšem jedná o pirohy, jsem ochotná maso vynechat.