pondělí 14. dubna 2014

Velikonoční věnec





Suroviny: 


500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
120 g másla - polovina do těsta, polovina při dalším zpracování těsta
100 g cukru moučka
2 žloutky
2 celá vejce - jedno do těsta, jedno na pomazání
50 g rozinek
citronová kůra
1/2 lžičky soli
1/2 kostky droždí
plátky mandlí na posypání

Postup: 


Všechny suroviny na těsto necháme zpracovat v domácí pekárně programem těsto. Nejprve tam dáme všechny tekuté suroviny a rozpuštěné máslo, poté dáme ostatní suroviny a vše zasypeme moukou a rozdrobeným droždím.
Hotové těsto je lepkavé a tužší, proto ho při dalším zpracování řádně podsypáváme polohrubou moukou. Nejprve těsto v kuse na vále ještě jednou prohněteme. Vyválíme ho a potřeme rozpuštěným máslem. Přehneme na třetiny, opět vyválíme, potřeme máslem a přehneme na třetiny. Tento krok je v receptu uveden údajně proto, aby odstranil z těsta vzduchové bublinky. Vyzkoušela jsem to, ale příště bych tuto část vynechala, nemyslím si, že je to nutné. Dále těsto rozdělíme na šest dílků, vyválíme válečky, uděláme z nich dva copy po třech válečcích, ty k sobě slepíme a vytvarujeme kruh. V původním receptu navrhovali udělat věnec z pěti copů - ten se mi ovšem nelíbil a tak jsem to změnila. Každý může udělat takovou verzi, která se mu líbí.
Věnec necháme ještě cca 30 minut kynout. Poté ho potřeme vyšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme nejprve v troubě vyhřáté na 200° C. Po 15ti minutách teplotu snížíme na 180° C a věnec dopékáme zhruba 40 minut. Zda je věnec upečený zkoušíme klasicky špejlí, vytáhneme.li ji z věnce suchou, je pečení hotové.
Po vychladnutí střed věnce vyplníme uvařenými, nebo čokoládovými vejci a máme krásnou velikonoční dekoraci.








Zdroj: magazín Billa Gusto, Jaro 2014

Jedná se v podstatě o trochu jiný mazanec, ostatně vzniklé těsto by bylo možné na mazance použít. Proč ovšem nevyzkoušet i něco jiného?