neděle 13. dubna 2014

Velikonoční sekaná s bylinkami





Suroviny: 


750 g libového vepřového masa, já jsem použila plecko
250 g libového uzeného masa
2 celozrnné rohlíky
1 hrnek mléka
5 stroužků česneku
1 cibule
2 vejce + 2 žloutky (část z jednoho zbývajícího bílku použijeme na pomazání sekané )
2 hrsti bylinek - petržel, pažitka, medvědí česnek, řeřicha nasekané
sůl, pepř

Postup: 

Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Maso očistíme od tuku a spolu s uzeným masem ho nakrájíme na kostky. Maso spolu s rohlíky pomeleme na masovém strojku, kam můžeme přidat i najemno nasekanou cibuli. Do masové směsi přidáme všechny ostatní suroviny. Osolíme, opepříme a prohněteme ji. Pokud je směs příliš řídká, přidáme do ní strouhanku a propracujeme. Sekanou dáme do pekáčku vymazaného olejem a přímo na pekáčku ji vypracujeme do správného tvaru. Vidličkou lehce prošleháme trochu bílku a celou sekanou jím pomažeme - to by mělo pomoci, aby při pečení nepraskla. Pečeme ji v troubě vyhřáté na 180° C cca hodinu a půl, nejprve odkrytou, aby se maso zatáhlo. Po 30ti minutách podlijeme vodou, zavřeme a pečeme dalších 30 minut. Na poslední půl hodinu opět odkryjeme, aby se na sekané udělala kůrčička. Podáváme s brambory, s kaší, nebo studenou na chlebu s hořčicí.














Zdroj: Petra Lamschová, Petr Havlíček: Hezky česky, hravě a zdravě!