sobota 12. dubna 2014

Velikonoční piškotový beránek





Suroviny: 


4 vejce
350 g polohrubé mouky
170 g změklého másla
150 cukru krupice
10 lžic mléka
1 kypřící prášek do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu

Postup: 


Změklé máslo s cukrem krupice vyšleháme v mixeru do světlé pěny. Trvá to trochu déle, takže je ideální použít stojací mixer a nechat ho pracovat, jen občas stěrkou setřít hrany misky. Do vyšlehané pěny přidáme postupně všechny 4 vejce a necháme je zapracovat. Přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem do pečiva a mléko. Vznikne nám hladké, lesklé těsto, které je ovšem trochu tužší. Lžící ho přendáme do vymazané a vysypané formy na beránka a dáme péct. Já mám dvě malé formy, proto dělám vždy beránky dva a jednoho posílám rodičům nebo někomu dalšímu jako dárek.
Beránka pečeme v troubě vyhřáté na 150° C asi hodinu. Z formy vyklepáváme až po vychladnutí, nebo pokud spěcháme tak klidně ihned, je ovšem lepší formu zabalit na pár minut do vlhké utěrky. Hotového beránka patřičně velikonočně naaranžujeme, můžeme jej polít čokoládou, nebo mu jen vložit rozinková očička a pocukrovat jej cukrem moučka.

Tento beránek je klasický piškotový. Chuť je ovšem velice dobrá a pro začátečníky s piškotovým těstem je toto ideální možnost, jak se těsto naučit dělat.











Zdroj: letáček Tesco - údajně se jedná o recept z Vaňkovy kuchařky Poklady klasické české kuchyně - podle receptu se měly všechny suroviny pouze smíchat a utřít do těsta. Jedná se ovšem
o piškotové těsto a proto jsem ho udělala výše uvedeným postupem. Nepředpokládám, že pouhým smícháním surovin by došlo ke stejnému výsledku.