Velikonoční jidáše podle kluků v akci





Suroviny: 


na těsto:
500 g hladké mouky
1/2 kostičky droždí
40 g cukru krupice
50 g másla
2 vejce
150 ml mléka
100 g sekaných mandlí (já je nedávám, protože se pak hůře zpracovává těsto - trhá se)
1 vanilkový cukr
citronová kůra
na pomazání:
25 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce rumu

Postup: 


Z výše uvedených surovin zpracujeme v domácí pekárně těsto. Pro ty co domácí pekárnu nemají platí obecně, nejprve udělat kvásek (přičemž se použije více droždí), poté zadělat těsto. Hodnoty mouky a tekutiny jsou v takovém případě pouze orientační - ručně dělané těsto obvykle potřebuje tekutiny více.
Hotové těsto ještě jednou prohněteme na vále. Těsto je spíše tužší a nelepí se, proto není potřeba ho posypávat moukou. Z hotového těsta tvarujeme "jidášky", tedy různé preclíky, uzlíky, šnečky, kroucence, apod. Kdo má rád úhlednost, může všechny jidášky udělat stejné. V opačném případě může být každý jiný. Jidášky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvíli kynout. Pečeme je v trouby vyhřáté na 200° C 15 minut. Ihned po vyndání je namažeme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu. Jidášky jsou sice trochu lepivé, ale neskutečně dobré. Podle původních zvyklostí by se měly konzumovat s máslem a medem.





Zdroj: Kluci v akci

Jidáše jsou velice dobré pečivo se zajímavou historií. Jidáše se zpravidla pečou v den škaredé středy. Tento den by se měli všichni usmívat, protože kdo se usmívat nebude ten se bude "škaredit" celý rok. Ten kdo jidášky posnídá na zelený čtvrtek před východem slunce prý upevní své zdraví. Takže si je pěkně ve středu upečte, ať jste celý rok zdraví. 
Ke tvaru velikonočních jidášků, bych ještě chtěla dodat, že by měly být pokroucené, aby symbolizovaly pokroucený Jidášův charakter.