Velikonoční beránek s jablky a mrkví





Suroviny:


4 vejce
150 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
2 mrkve
1 jablko
2 hrsti rozinek
1 lžíce rumu
máslo + rozdrcené sušenky na formu

Postup:


Vejce spolu s cukrem krupice vyšleháme do světlé a nadýchané pěny. Pěna je trochu řidší než u klasického piškotového těsta. Přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva a necháme spojit. Jablko a mrkev oloupeme, jablko nastrouháme nahrubo, obě mrkve na jemno. Vše přidáme do těsta spolu s rozinkami, které jsme dopředu namočili v rumu.
U tohoto receptu jsem dělala pokusy s vymazáním beránkové formy. Nejvíce se mi osvědčilo formu vymazat rozpuštěným máslem (dostane se pěkně do všech záhybů) a vysypat hrubou moukou. Zkoušela jsem i verzi doporučenou v receptu, použít rozdrcené sušenky, ale zůstaly dost hrubé a tak na beránkovy po vyklepnutí byly hrudky ze sušenek.
Beránky pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 45 minut, zkoušíme špejlí. Beránek jde z formy vyklepnout okamžitě, u kameninové formy jsem ji akorát na dvě minuty přikryla mokrou utěrkou.







Zdroj: magazín Albert, duben 2014

Ten kdo, čeká klasického velikonočního beránka bude u tohoto receptu zklamán. Těsto je mokré a celkově je beránek hutnější. Je to ovšem zajímavá "zdravější" varianta beránka bez tuku.