Koprová omáčka (koprovka)





Suroviny: 


1 menší cibule
35 g másla
30 g hladké mouky
500 ml vývaru - používám nejradši čerstvý hovězí a pokud ho nemám tak sypkou směs + vodu
300 ml smetany
1/2 svazku kopru
2 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky cukru
sůl

Postup: 


Oloupanou cibulku nakrájíme na jemno. V hrnci, ve kterém budeme omáčku vařit (já ráda používám ty s teflonovým povrchem), rozpustíme máslo a cibulku na něm osmahneme do sklovata. Přidáme mouku a smažíme tak dlouho, aby jsme měli zlatavou jíšku. Tento krok je dobré hlídat, protože mouka má tendenci rychle hnědnout. Poté přilijeme studený vývar, důkladně ho s moukou rozmícháme a necháme 30 minut probublávat.
Mezitím si můžeme připravit kopr. "Lístky" omyjeme, obereme od stonku a nakrájíme na kousky. Uvařenou omáčku, ve které se nám zatím krásně svařila jíška nyní rozmixujeme ponorným mixerem dohladka, přidáme smetanu a vaříme tak dlouho, aby nám vznikla hladká omáčka. Pokud je směs moc hustá, můžeme přidat vývar, nebo další smetanu. Pokud je moc řídká, můžeme buď omáčku delší dobu vařit, nebo přidat trošku smetany smíchané s hladkou mouku a chvíli povařit.
Když má omáčka správnou hustotu přidáme do ní nasekaný kopr a necháme ještě jednou projít varem. Odstavíme ji z ohně a nakonec dochutíme octem, citronovou šťávou, solí a cukrem.
Hotovou omáčku můžeme podávat s knedlíkem a hovězím masem, které jsme si uvařili při vaření vývaru na základ omáčky, nebo s vajíčkem a bramborem, jak kdo chce.  






Zdroj: časopis Chuťovka, příloha Ženy a život září 2013

Sama bych nikdy nevěřila, že já budu vařit omáčky, které jsou definované jako česká klasika. Jenže když jste s malým dítětem doma a musíte něco vařit každý den, tak zkusíte i toto. Navíc děti omáčky a knedlíky milují. Samotnou mě překvapilo, že udělat dobrou koprovku není vůbec těžké, nejvíc jsem bojovala se správným zahuštěním a tak koprovku radši vařím o půl hodiny dřív, abych měla dost času na dodatečné zahuštění.... ale to je otázka praxe. Koprovka je opravdu dobrá a když ji budete podávat se zastřeným vejcem a bramborem, uděláte jistě radost i vegetariánovi.