sobota 19. dubna 2014

Babiččin velikonoční beránek





Suroviny: 


100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
2 vejce
120 g cukru krupice
100 ml oleje
200 g bílého jogurtu - použila jsem choceňský
1 kypřící prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
máslo a hrubá mouka na formu

Postup: 


Vajíčka s oběma cukry vyšleháme do světlé, nadýchané pěny. Přidáme olej a opatrně promícháme. Přidáme jogurt a opět promícháme. Nakonec přidáme obě mouky spolu s práškem do pečiva a důkladně umícháme hladké těsto. To nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180° C cca 40 minut. Po vyjmutí z trouby necháme beránka chvíli odpočinout a poté opatrně vyklepneme. Toto těsto je horké velice křehké, proto je před vyklepnutím lepší ho nechat trochu zchladnout. Pokud jsme formu vymazali a dobře vysypali, jde beránek vyklepnout krásně.











Zdroj: obal od mouky Babiččina volba

Toto těsto je velice chutné a v brzké době si s ním zkusím pohrát a vytvořit nějaké dobré jogurtové muffiny. Pár jsem jich totiž udělala ze zbytku těsta, co se mi nevešel do beránka a moc nám všem chutnali. Ostatně dát zbytek těsta do malých formiček je ideální způsob jeho využití.