pondělí 31. března 2014

Obrácený jablečný koláč




Suroviny: 


50 g másla
50 g cukru moučka
1/2 lžičky mleté skořice
6 sladkých jablek
400 g listového těsta

Postup: 


Nejprve si připravíme jablka. Oloupeme je, nakrájíme na čtvrtiny a zbavíme jadřinců.
V pánvi na středním plameni rozpustíme máslo a zasypeme ho moučkovým cukrem. Za občasného míchání necháme cukr jemně zkaramelizovat - jemně ztmavnout. Poté přidáme skořici a jablka a vaříme cca 10 minut. Jablka pustí šťávu, která se ovšem částečně vypaří. Občas vše zamícháme aby se jablka obalila v karamelové směsi. Jablka přemístíme do koláčové formy o průměru 20 cm bez odnímatelného dna. Pěkně je upravíme, aby byla po dně celé formy. Listové těsto vyválíme do tvaru kruhu o cca 2 cm většího  než je koláčová forma a několikrát propíchneme vidličkou. Jablka ve formě těstem přikryjeme a přečnívající okraje ohneme podél jablek, aby vytvořily okraj koláče. Koláč pečeme v trouby vyhřáté na 220° C asi 20 minut, aby těsto zezlátlo. Po vyndání z trouby necháme dezert 5 minut odpočinout, poté nožem uvolníme okraje koláče. Na koláč položíme talíř, opatrně otočíme a vyklepneme koláč na talíř. Koláč můžeme podávat ještě teplý.