čtvrtek 27. února 2014

Rozmarýnový pstruh



Suroviny: 

čerství pstruzi (počet podle počtu strávníků) - vyvrhnutí
citron
máslo
větvičky rozmarýnu
mletý kmín
sůl
olej na vymazání pekáče

Postup: 


Pstruhy důkladně vymyjeme, je vhodné, aby v břišní dutině nezůstala žádná krev. Osušíme a ze všech stran posolíme a pokmínujeme. Dá se samozřejmě použít i kmín drcený, ale při konzumaci se plete s kostičkami, proto dávám přednost kmínu mletému. Pstruhy vložíme do pekáče vymazaného olejem. Do každé ryby vložíme větvičku rozmarýnu, 1-2 plátky másla a plátek citronu. Stejné suroviny rozložíme i na ryby. Pstruhy pečeme v troubě vyhřáté na 200° C cca 20 minut. Po této době zůstanou ryby stále šťavnaté a páteř i se všemi kostmi se krásně oddělí od masa. Delším pečením ryby příliš seschne.
Hotové pstruhy podáváme s přílohou podle chuti. Stačí i pouze zeleninový salát a opečený chléb. Pstruhy můžeme servírovat v celku, nebo je očistíme od kůže, odstraníme hlavu a ocas a servírujeme pouze maso.






Pstruh je prostě úžasná ryba. Chutná dospělým i dětem a při správné přípravě je snadné vyndat všechny kosti spolu s páteří a jíst pak bez starostí pouze výtečné rybí masíčko. Navíc se dá kombinovat s mnoha bylinkami (rozmarýn, máta, petržel), ale pokud je zrovna doma nemáte, můžete klidně použít jen kmín a citron a vždy si pochutnáte.