pátek 28. února 2014

"Nudle" z kachních prsou po asijsku




Suroviny: 



2 kachní prsa
2 lžíce medu
4 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce sojové omáčky
2 stroužky česneku
1 větší mrkev
1/2 pórku
1 cibule (měla by být červená, ale tu jsem zrovna doma neměla)
2 lžíce bambusových výhonků (není nutné)
100 ml vývaru (vody)
1 lžíce másla
hrst čerstvé petrželky
olej na smažení (měl by být sezamový, ale dá se klidně použít i slunečnicový)
rýže k podávání

Postup: 


Z kachních prsou nejprve odstraníme kůži a tuk. Maso poté nakrájíme na tenké nudličky. Tuto část rozhodně udělejte poctivě a nenechávejte kousky masa příliš velké. Pokazilo by to výsledný chuť. V misce smícháme med, vinný ocet, sojovou omáčku a rozmačkaný česnek. Do této marinády naložíme nudličky kachního masa a necháme v lednici minimálně hodinu odpočinout.
Mezitím můžeme připravit zeleninu. Ideálně by jsme ze všeho měli udělat stejně velké nudličky. Mrkev oloupeme, nakrájíme podélně na plátky a ty poté šikmo na nudličky. Cibuli a pórek nakrájíme na nudličky, já jsem část pórku nakrájela na půl kolečka. Bambusové výhonky scedíme a také nakrájíme.
Marinovaná kachní prsa scedíme (marinádu nevyhodíme - použijeme ji později) a osušíme je papírovou utěrkou. Maso poté restujeme zprudka na pánvi v rozpáleném oleji. Jakmile se maso zatáhne přidáme cibuli, mrkev a pórek a restujeme dalších 5 minut. Zelenina by měla zůstat křupavá. Poté přidáme bambusové výhonky, zbylou marinádu a horký vývar (vodu). Vše krátce povaříme. Nakonec přidáme lžíci másla a sekanou petržel, dosolíme a můžeme podávat.
Podáváme s uvařenou rýží, přelité omáčkou.












Zdroj: leták Lidlu, autor receptu: Marcel Ihnačák