Ryba s rajčatovou omáčkou





Suroviny: 


rybí filety (použila jsem filety z makrely)
1 větší cibule
3 stroužky česneku
rajčata v konzervě
2-3 lžíce polohrubé mouky
1 lžička sladké papriky
1 bobkový list
olivový olej
sůl

Postup: 


Rybí filety důkladně osušíme a nakrájíme na proužky cca 5 cm velké, nasolíme je a necháme chvíli odpočinout. Mezitím připravíme suroviny na omáčku. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky. Rajčata vyjmeme z konzervy a také je nakrájíme, šťávu z rajčat ponecháme.
Na pánev nalijeme olivový olej a necháme ji rozehřát. Mouku smícháme s paprikou, obalíme v ní ryby a ihned je v rozehřáté pánvi smažíme. Délka smažení závisí na velikosti filet, obvykle stačí několik minut aby ryby zůstaly šťavnaté. Poté ryby vyjmeme, na pánev doplníme další olej a přidáme cibuli s česnekem. Jakmile zesklovatí, přidáme nakrájená rajčata i se šťávou a bobkový list. Necháme cca 10 minut probublávat, poté přidáme ryby a necháme prohřát.
Podáváme s přílohou podle chuti, například s bramborovou kaší nebo s opečeným toustem.


Zdroj: podle http://spanishfood.about.com/

Tento recept vychází z jihošpanělského vánočního receptu, ve kterém se ovšem používá nasolená ryba, která se nejprve nechává minimálně 24 hodin odmočit, aby se zbavila své slanosti. Já se k solené rybě příliš často nedostanu a tak používám čerstvé filety. I tak je recept výtečný a stal se z něj náš oblíbený způsob přípravy ryb.  Tradiční doplněk tohoto jídla je grilovaná kapie.









Nebo  filet z treskovité ryby: