neděle 22. prosince 2013

Vánoční čoko štola





Suroviny: 


400 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g másla
2 vejce
2 lžíce mléka
250 g tvarohu (ne ve vaničce)
100 g hořké čokolády
1 hrst kandovaného ovoce (můžeme přidat i ořechy, mandle, apod.)
máslo a cukr moučka na závěrečné dokončení

Postup: 


Mouku promícháme s práškem do pečiva a oběma cukry. Na vále poté do sypkých ingrediencí zapracujeme změklé máslo, vejce, tvaroh a mléko. Vznikne nám pěkné hladké těsto. Podle toho kolik chceme štol, rozdělíme těsto na menší kousky. Můžeme klidně udělat jednu velkou štolu. nebo pokud je chcete používat jako malý dárek pro návštěvy, můžete udělat štoly čtyři. Každý kousek těsta nyní zpracováváme samostatně. Rukou, případně válečkem, těsto vypracujeme na oválnou placku, tu posypeme kandovaným ovocem, přehneme a znovu trochu vyválíme. Nyní na placku nastrouháme čokoládu. Pro ty co neradi strouhají čokoládu, doporučují její rozsekání v přídavné nádobě stojacího mixeru. Po chvilce bude mít konzistenci skoro jako nastrouhaná. Čokoládu pěkně rozprostřeme a poté placku přehneme na třetiny, okraje lehce spojíme, aby čokoláda moc nekoukala. Na štole by měla vzniknou vlna. Štolu přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a můžeme péct. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C zhruba 45 - 50 minut. Štola by měla být po vyndání zlatavá a až hnědá. Ještě horkou štolu důkladně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme velkou vrstvou cukru moučka - buď sítkem nebo přímo cukřenkou.
Vychladlou štolu zabalíme do alobalu a do sáčku. Uložíme do chladu (např. do špíze). Štola vydrží minimálně 14 dní i měsíc, dá se ovšem konzumovat ihned. V případě tvarohových štol není nutné jejich odležení.









Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/