Marokánky





Suroviny: 


250 ml mléka
4 zarovnané lžíce moučkového cukru
20 g másla
10 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
80 g kandované pomerančové kůry (nudličky/kostičky)
80 g kandovaných třešní (kostičky)
160 g loupaných mandlí (nudličky) - já kupuji rovnou sekané mandle
čokoláda na potření

Postup: 


Mléko s cukrem, máslem, moukou a vanilkovým extraktem svaříme na kaši. Vaříme cca 4-5 minut aby kaše zhoustla a neustále mícháme, má tendenci se připalovat. Hotovou kaši nalijeme na kandované ovoce a mandle a důkladně promícháme. Výslednou směs klademe lžičkou na plech vyloženým pečícím papírem a tvoříme malé placaté hromádky. Pečeme při 180° C cca 20 minut. V původním receptu uvádí pečení pouze 10 minut, já raději peču déle, aby byly marokánky tmavší a křupavější, málo upečené jsou gumové. Po vyndání z trouby necháme marokánky vychladnout ještě na plechu, až studené je opatrně sloupneme. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, nejlépe kvalitní hořkou a s malým množstvím tuku omegy. Čokoládu nanášíme silikonovou mašlovačkou. Stačí tenká vrstva, není potřeba dávat čokolády hodně.







Zdroj: Apetit 11/2009

S tímto receptem si můžete snadno pohrát, zaměnit mandle za různé druhy ořechů, použít různé druhy kandovaného ovoce nebo dokonce použít bílou čokoládu. Všechny varianty jsou moc dobré, i když u nás doma vyhrává tato původní varianta. Další výhodou tohoto cukroví je, že nepotřebuje uležet, je dobré ihned po zatuhnutí čokolády.