sobota 5. října 2013

Švestková nutela bez ořechů





Suroviny: 

1,5 kg švestek
500 g cukru
100 g kakaa
100 ml rumu (dala jsem méně)
1 pudinkový prášek kakaový/čokoládový
1 vanilkový cukr

Postup:

Omyté švestky vypeckujeme a ve stojacím mixeru rozmixujeme do hladka. V míse smícháme s ostatními surovinami a vložíme do domácí pekárny. Necháme zpracovat programem marmeláda. Kdo nemá pekárnu nebo ji prostě jen nechce použít, může marmeládu uvařit na sporáku, pak je ovšem potřeba téměř neustále míchat - švestky se rády připékají. Hotovou směs nalijeme do lahviček, zavřeme a podle zvyklostí necháme zatáhnout. Buď otočíme na 5 minut dnem nahoru, nebo jako to dělám já zabalíme do deky a necháme pomalu vychladnout. Výsledná "marmeláda" má tekutější konzistenci, ale chuťově je opravdu podobná nutele. Hodí se na palačinky nebo na lívance.





Zdroj: http://domacipekarny.dama.cz/

Toto jídlo je vhodné hlavně pro lidi s alergií na ořechy.  Chutná podobně jako nutela, ale ořechy neobsahuje.