čtvrtek 17. října 2013

Pečený pstruh s mátou





Suroviny: 


čerství pstruzi (počet podle počtu strávníků)
citron
máslo
větvičky čerstvé máty
sůl
olej na vymazání pekáče


Postup: 


Pstruhy důkladně omyjeme, lehce osušíme a důkladně ze všech stran osolíme. Vložíme do pekáče vymazaného olejem a do každé ryby vložíme - jeden až dva plátky másla, 2 plátky citronu a větvičku máty. Další máslo a citron položíme na pstruhy. Pokud nám zbudou další větvičky máty rozložíme je okolo pstruhů. V některých receptech doporučují pstruha naříznout a lístky máty vložit dovnitř, nám ovšem tato varianta nevyhovuje. Chuť máty je pak příliš intenzivní a "všeho moc škodí".
Pstruhy pečeme v troubě vyhřáté na 200° C cca 20 minut. Pstruhy hlídáme a snažíme se je vyndat včas, příliš dlouhým pečením seschnou a nejsou pak tak chutní, navíc se pak rozpadne i páteř a nedá se vyndat vcelku, což značně jídlo komplikuje. Upečené ryby servírujeme s bramborovou přílohou (pečené/vařené brambory, kaše, apod.)




Není jednodušší zdravé jídlo! Pstruhy kupujeme pravidelně na trzích/tržnici od místního rybáře z Tovačova, který nám je na počkání za pár korun zabije a vyvrhne. Ryba chutná i mému dvouletému synovi, a to je co se týče ryb náročný strávník.  Nestíhám mu vyndavat kosti.