čtvrtek 10. října 2013

Dušená kedlubna s vajíčkem




Suroviny: 


1-2 kedlubny (podle velikosti a počtu strávníků)
5 vajec (pro dvě osoby)
podravka/solčanka
pažitka

Postup: 


Kedlubnu nakrájíme na kousky a v hrnci nebo v pánvi ji podusíme ve vodě s podravkou do měkka. Podle stáří kedlubny to trvá cca 20-30 minut. Můžeme použít i starší dřevnatou kedlubnu, při dušení pěkně změkne. Vody na dušení dáváme tolik, aby byla kedlubna ponořená ve vodě, ale musíme ji vyvařit všechnu. Do pánve dáme olej, přidáme kedlubnu a necháme chvilku osmažit. Zalijeme rozšlehanými vejci se solí, pepřem a petrželkou. Osmažíme a když jsou vajíčka hotová, můžeme servírovat ideálně s žitným chlebem a zeleninou.




Tento recept mi přišel tak obyčejný, že jsem ho na blog ani nechtěla dávat. Pak jsem se ovšem zmínila před několika lidmi co chystám k večeři a všichni byli překvapeni, že o tomto jídle ještě neslyšeli. Ale je to moc dobrá a celkem rychlá večeře. Obzvlášť pokud si kedlubnu podusíte dopředu a před večeří už jí jen krátce osmažíte a přidáte vajíčko. A navíc je to dobrý způsob jak použít kedlubny, které nejsou už zrovna čerstvé.