úterý 10. září 2013

Meruňková marmeláda s mátou

Suroviny:


meruňky (množství podle druhu želírovacího přípravku - info na obale)
2-3 výhonky máty
želírovací cukr/ želírovací přípravek + normální cukr 


Postup: 


Meruňky i mátu omyjeme a necháme oschnout. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Měkké meruňky stačí na větší kousky, tvrdší meruňky na menší kousky aby se lépe rozvařily. Obecně je ovšem lepší dělat marmeládu z měkkých meruňek, ne vždy takové ale máme. 
Nakrájené meruňky smícháme s želírovacím cukrem, přidáme celé výhonky máty a vaříme podle návodu na obalu. Důležité je směs na začátku důkladně promíchat a při vaření také pravidelně míchat. Pokud se tvoří pěna odeberte ji. Jakmile meruňky pustí šťávu, vyndáme mátu a ponorným mixerem je rozmixujeme, tak aby jsme nechali některé větší kousky. Kdo nechce, může rozmixovat důkladně, ale kousky jsou v marmeládě obvykle při konzumaci příjemné. Vrátíme mátu a dál pokračujeme ve vaření. Uděláme test tuhosti, případně předáme kyselinu citronovou a můžeme plnit do lahviček. Mátu předtím vyndáme. Kdo chce opravdu mátovou chuť, může přidat do každé sklenice před uzavřením čerstvý lístek máty a čistou lžičkou ho ponořit do marmelády. Doporučuji nekonzumovat marmeládu ihned, ale nechat ji pár týdnů odležet, je potom chutnější.