neděle 1. září 2013

Koule z jehněčího masa





Suroviny: 


450 g mletého jehněčího masa (lze použít i hovězí)
3 stroužky česneku
2 jarní cibulky
1/2 lžičky chilli
1/2 lžička kari
1 lžička petrželky
plátek toustového chleba (na strouhanku)
1 vejce
rostlinný olej
125 g čínského zelí (je to cca 5 plátků)
1 pórek
1 lžíce škrobové moučky
3 dl jehněčího vývaru (kdo nemá použije zeleninový)
1 lžíce tmavé sojové omáčky (použila jsem ústřicovou)

Postup: 


Mleté maso smícháme v míse s  jemně nakrájenými jarními cibulkami, chilli, kari, solí, nasekanou petrželkou, strouhankou udělanou z plátku toustového chleba a vejcem. Vše důkladně promícháme, nejlépe to jde rukou a vytvoříme 16 kuliček. Pokládáme na pečící papír nebo na tácek posypaný moukou, aby se nepřilepily.
Čínské zelí a pórek nasekáme na nudličky. V předehřáté pánvi za stálého míchání osmažíme na oleji čínské zelí a pórek. Cca po 1 minutě vybereme směs, přidáme další olej a vložíme koule. Koule smažíme do zlatova, opatrně je otáčíme aby se nerozbily. Hotové koule vyjmeme a uchováváme v teple. Do pánve vlijeme vývar, přidáme sojovku a důkladně promícháme. Necháme dojít k varu. Do dvou lžic vody přidáme škrobovou moučku, promícháme a přidáme do vařící se směsi. Vaříme než omáčka zhoustne. Je potřeba hodně míchat, aby se nevytvořily hrudky. Do hotové omáčky vrátíme zelí a necháme prohřát. Koule servírujeme naskládané na zelí. Dobrou chuť.










Zdroj: 1000 klasických receptů z celého světa