Vepřová pečeně s mrkví a bramborem

Suroviny: 


vepřová plec (velikost podle počtu strávníků, jé peču minimálně 700g)
koření (směs na vepřovou pečení nebo sůl, kmín, paprika)
olej
1 větší svazek mrkve
1 lžíce polohrubé mouky
podravka/solčanka (podle chuti)
brambory
1 lžička másla, petželka - do brambor, není nutné

Postup: 


Vepřové maso omyjeme, okořeníme a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Můžeme podlít vodou, ale já to obvykle nedělám - maso pustí dost šťávy samo. Maso přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme podle zvyklostí, já peču na 200 ° C, cca 2 hodiny. Maso kontroluji, pokud je potřeba tak podlívám vodou a na posledních 15 minut nechám v troubě odkryté.  
Mezitím připravíme mrkev a brambory.Vše oloupeme a nakrájíme. Brambory na kostičky a mrkev na tenká kolečka nebo půlkolečka. Brambory vaříme v osolené vodě. Po uvaření slijeme, přidáme trošku másla a případně petrželku. V dalším kastrolku rozpustíme máslo a přidáním mouky uděláme jišku. Do hotové jišky přidáme mrkev a zalijeme vodou. Množství vody tak, aby mrkev nebyla zcela zakrytá. Mrkev osolíme a okořeníme podravkou a zakryté vaříme do měkka, u mladé mrkve stačí 20 minut, starší déle. Pokud jsme to s množstvím vody neodhadli, tak můžeme klidně přidat, nebo naopak odebrat naběračkou. 
Jídlo servírujeme na talíři všechno společně. Brambory můžeme přelít výpekem z masa. 






Tohle je recept mojí maminky. Pro mě je to obyčejné jídlo, ale můj muž říká, že to je úplně výtečné jídlo, které si zaslouží místo na blogu. Tak ho taky zkuste a doufám, že vám bude chutnat.