čtvrtek 8. srpna 2013

Rychlé brambory Dauphinoise

Suroviny:


1 červená cibule
1 kg brambor
300 ml smetany
4 ančovičky v oleji
2 bobkové listy
malý svazek čerstvého tymiánu
parmazán
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
olivový olej
sůl, pepř

Postup: 


Nejprve oloupeme cibuli a rozkrojíme ji na půl. Brambory omyjeme a spolu s cibulí je nakrájíme v kuchyňském robotu na tenká kolečka. Jde to i ručně, ale zabere to hodně času. Vše přesypeme na velký pekáč, osolíme a opepříme. Nahoru nastrouháme muškátový oříšek, rozdrtíme dva neoloupané česneky a přilijeme smetanu. Dále natrháme ančovičky, přidáme bobkový list, tymián a olivový olej a vše čistýma rukama promícháme. Přilijeme 200 ml horké vody, zavřeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Jamie tento krok dělá na sporáku, já jsem vložila rovnou do trouby. Cca po 15 ti minutách z brambor odstraníme alobal, posypeme parmazánem, tymiánovými lístky a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do trouby na horní příčku a pečeme dalších 15 minut nebo než budou zlatohnědé brambory bublat.   




Zdroj: Oliver Jamie: 30 minut v kuchyni