Rybízový koláč se zapečeným bílkovým sněhem

Rybízový koláč se zapečeným sněhem






Suroviny: 


na těsto:
200 g másla
4 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
250 g hrubé mouky

dohotovení:
500 g očišťeného rybízu
4 bílky
200 g cukru moučka.

Postup: 


Stejně jako u většiny receptů na koláč by i v tomto případě měli být všechny suroviny pokojové teploty, to znamená, že by jste je měli mít již minimálně hodinu vyndané. Kdo to (jako já) skoro nikdy nedělá, nezoufejte, koláč se povede i tak.
V kuchyňském robotu nejprve připravíme těsto. Vyžaduje to velkou dávku trpělivosti, protože to trvá asi 20 minut. Robota přitom pravidelně vypínáme, aby jsme setřeli máslo z jeho okrajů a aby se mohlo pěkně vymíchat. Začneme samotným máslem, které šleháme tak dlouho, než zesvětlá a zjemní svou konzistenci ("zkrémovatí"). Potom postupně přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Komu vrtá hlavou co udělá se 4 žloutky co zbudou z bílků použitých na dohotovení, tak pokud pro ně nemáte využití nikde jinde, klidně je vhoďte v tomto okamžiku do těsta. Z bílků mezitím vyšleháme spolu se špetkou soli tuhý sníh a spolu s hrubou moukou ho opatrně přidáme do těsta. Bílky již přidáváme jen vařečkou nebo stěrkou, použitím mixeru by klesly. Tímto je těsto hotové a ne, opravdu se tam nedává prášek do pečiva, protože těsto musí zůstat tuhé aby vlivem rybízu nerozbředlo.
Hotové těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 200° C do růžova cca 15 minut. Mezitím si připravíme cukrový sníh. Ten uděláme tak, že 4 bílky šleháme cca 10 minut do tuha spolu s 200 g cukru moučka. Sníh musí být opravdu tuhý. Upečený koláč pokryjeme čerstvým rybízem a potřeme cukrovým sněhem. Vrátíme do trouby na 5 -10 minut, než sníh získá zlatavý nádech.








Další z receptů mojí babičky. Pekla nám tenhle koláč každé prázdniny a úplně nejlepší je zhruba 3 nebo 4 den, kdy na bílkové hmotě vzniknou malé kapičky temně žluté a sladké tekutiny. Bohužel tak dlouho u nás doma tato dobrota většinou nevydrží.