úterý 20. srpna 2013

Křupavá zelenina s guacamole podle Jamie Olivera

Suroviny: 


hrst cherry rajčátek různých barev
1 až dvě čerstvé chilli papričky (já dala trošku doma sušené chilli papričky)
hrst čerstvého koriandru (kdo nemá, dá petržel)
2 zralá avokáda
2 limetky (použila jsem limetkovou šťávu)
1/2 fenyklu
1 mrkev
1/2 okurky
balíček grissin nebo jiných tyčinek

Postup: 


Na velkém prkénku na jemno nasekáme rajčátka, koriandr a chilli papričky. Avokáda vypeckujeme, oloupeme, přidáme k rajčátkům, posolíme a zalijeme šťávou z limetek. Vše znovu důkladně nasekáme, případně si můžeme pomoci vidličkou a avokáda rozmačkat. Ochutnáme a případně dochutíme. Nožem směs odsuneme na kraj prkénka a na druhou polovinu připravíme zeleninu. Fenykl nakrájíme na měsíčky, mrkev a okurku oloupeme a nakrájíme na tyčinky. Můžeme přidat i jinou zeleninu podle chuti. U nás měla velký úspěch paprika. Vše servírujeme na prkénku, jen tyčinky dáme zvlášť do vhodné nádoby. 





Zdroj: Oliver Jamie: 30 minut v kuchyni

Toto jídlo je neskutečně dobrá a troufám si říct, že i rychlá večeře. Je ovšem potřeba použít opravdu zralá avokáda. Ta by měla mít na povrchu černou barvu, měla by být na dotek pevná, ale ne tvrdá. V České republice se často dá koupit jen avokádo zelené. Takové je nejlepší uložit v papírovém sáčku do spíže a počkat několik dní než dojde. Bohužel se to nepovede vždy, protože avokáda se k nám dováží velice nezralá. V obchodě se někdy dá sehnat i černé zralé avokádo - speciální dovoz zralých kusů. Za tuto kvalitu si sice připlatíme, nicméně v případě avokáda to rozhodně stojí za to. Takové avokádo se dá konzumovat okamžitě a má jemnou máslovou chuť.