čtvrtek 22. srpna 2013

Jehněčí po římsku

Suroviny:


1 lžíce oleje
1 lžíce másla
600 g jehněčího (plec nebo kýta)
4 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
6 konzervovaných ančoviček
1,5 dl červeného vína
1,5 dl jehněčího nebo zeleninového vývaru (já použila sušenou směs na vývar od Alnatury)
1 lžička cukru krupice
50 g černých oliv
2 lžíce petrželky


Postup:


Maso důkladně odblaníme a nakrájíme na kousky velké cca 2,5 cm. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a za občasného míchání smažíme cca 4 minuty, než se maso zatáhne. Česnek, tymián a ančovičky zpracujeme na hladkou pastu. Můžeme použít hmoždíř, nebo mixér. Já používám sekací nádobu mixéru (viz foto).
Maso zalijeme vývarem a vínem a přidáme k němu vyrobenou pastu a lžičku cukru. Směs přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme cca 30-40 minut, dokud maso nezměkne. Já používám mladé jehněčí (5 měsíců) a to obvykle do 30ti minut změkne. Posledních 10 minut vaříme odkryté, aby se trochu tekutiny odpařilo. Ke směsi přidáme olivy a zamícháme. Servírujeme posypané nasekanou petrželkou spolu s bramborovou kaší.






Zdroj: 1000 klasických receptů z celého světa

Ráda bych nyní napsala něco k používaní vína při vaření. Podle teorie mého bratra by mělo být do vaření vždy používání víno kvalitní, takové které nám chutná. Je to ze dvou důvodů. Zaprvé chuť vína zůstane v mase a tak použití "krabičáku" rozhodně dobré maso pokazí. A za druhé (nejdůležitější důvod podle bratra) víno budeme v průběhu vaření popíjet a přece nebudeme pít nějaký blaf :-)
Ne vždy se to povede, ale snažím se, aby vaření byla hlavně radost a pohoda a nejenom spěch a chaos. Proto se snažím recepty s vínem vybírat tehdy, kdy mám na vaření opravdu dost času a mohu si skleničku vína při práci vychutnat.