neděle 7. července 2013

Třešňový koláč s citronem



Suroviny: 


1/2 kg vypeckovaných třešní
šťáva z poloviny citronu
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetku soli
200 g cukru moučka + na poprášení
3 vejce
cironová kůra
120 g másla + na vymazání formy


Postup: 


Třešně vypeckujeme a smícháme je v míse se šťávou z poloviny citronu. Necháme odležet. Spodek dortové formy vyložíme pečícím papírem a její kraje vymažeme máslem. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Mouku s kypřícím práškem prosejeme do  mísy a zamícháme se špetkou soli.
Vejce s cukrem utřeme do světlé pěny. Mixerem to trvá cca 5 minut. Postupně vmícháme vařečkou mouku, máslo a citronovou kůru, důkladně promícháme. Těsto nalijeme do připravené formy. Třešně s citronovou šťávou rovnoměrně rozprostřeme na těsto. A posypeme jednou až dvěma lžícemi cukru moučka. Já jsem v cukru měla hrudky, ale nakonec byly na upečeném koláči tím nejlepším. Pečeme cca hodinu při 180 ° C. Můžeme podávat teplý i studený.