pátek 12. července 2013

Křupavý malinový koláč


Suroviny:


175 g másla + na vymazání formy
140 g cukru moučka
3 vejce
140 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
85 g mletých mandlí
140 g křehkých sušenek (obvykle používám červené BeBe, ale když nejsou použiji ty, které mám zrovna doma)
250 g čerstvých malin + na ozdobení
mouka na vysypání formy



Postup: 


Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Dno koláčové formy vyložíme papírem na pečení, kraje vymažeme máslem a vysypeme moukou. Křehké sušenky nalámeme na kousky.
Všechny suroviny kromě malin a sušenek zpracujeme ručním mixerem nebo vařečkou na hladké těsto. Mixerem stačí pouze pár minut. Polovinu těsta rozprostřeme na dno koláčové formy. Těsto je celkem tuhé a nepracuje se sním zrovna nejlépe. Na těsto rozprostřeme polovinu nalámaných sušenek a polovinu malin a mírně zatlačíme do těsta. Lžící rozložíme druhou polovinu těsta a opět přidáme sušenky a maliny. Pečeme prvních 30 minut na 180° C, poté ztlumíme na 160° C a dopékáme dalších cca 30 - 45 minut aby povrch dostatečně zhnědl. Podáváme ozdobené čerstvými malinami.