pondělí 10. června 2013

Zapečený chřest



Suroviny:


1 svazeček bílého chřestu
0,5 kg brambor
5-8 ks rajčat
100 g šunky
100 g sušené slaniny (prodává Chodura, ale určitě bude i jinde) - není nutné
1 lžička soli
1 lžička cukru
parmazán

Postup: 


Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme.
Chřest připravíme tak, jak se obvykle bílý chřest připravuje. Chřest oloupeme. Začneme cca 2-3 cm od vrchu a pokračujeme až dolů. Poslední dřevnaté cca 2 cm chřestu odkrojíme. 500 g chřestu (což je obvykle jeden svazeček) vaříme v jednom litru osolené a oslazené vody cca 10 minut, pokud je to možné tak, aby špičky chřestu nebyly ponořeny ve vodě. Ihned po uvaření chřest ochladíme studenou vodou.
Do vymazaného pekáčku naskládáme uvařené brambory, které proložíme sušenou slaninou, Výhonky chřestu obalíme v šunce a navrstvíme na brambory. Okolo naskládáme rajčata, pokud máme velká, tak je rozpůlíme, cherry rajčátka můžeme nechat v celku. Posypeme strouhaným parmazánem (na nakrájených rajčatech uděláme čepičku, která přo pečení uzavře šťávu v rajčatech). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí, což je cca 20 minut.