pondělí 24. června 2013

Univerzální ovocný koláč

Univerzální koláče jsou ty nejlepší, můžete do nich dát jakékoliv ovoce a pořád budou dobré. Zkuste tento, třeba se stane i vaším oblíbeným. 


Suroviny: 


2 hrnky hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 hrnek mléka
6 lžic cukru krupice
6 lžic oleje
1 vejce
ovoce podle chuti a obsahu lednice :-)
+ na drobenku 50 g másla, 80 g polohrubé mouky, 70 g cukru (tohle je cca, přidávám podle konzistence)



Postup: 


Všechny suroviny smícháme v misce. Hlubší plech vymažeme máslem a vysypeme moukou, vlijeme těsto a uhladíme. Mně se vždy zdá, že je těsta málo, ale nádherně naskočí. Nahoru dáme sezónní ovoce, může být i mražené. V misce zvlášť připravíme drobenku. Máslo s moukou a cukrem hněteme prsty, až se vše spojí a vznikne sypká směs, které po zmáčknutí drží svůj tvar. Drobenku můžeme také různě měnit - použijeme třtinový cukr, nebo vanilkový, v případě švestek přidáme skořici, apod. Drobenku nasypeme na ovoce a koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 ° C do zezlátnutí. Trvá to cca 30-40 minut, pokud použijeme mražené ovoce ještě déle.

Dělám s jahodami, rybízem, rebarborou, borůvkami, švestkami, apod.











Zdroj: teta Soňa