Shepherd´s pie (Pastýřův koláč)

Dlouho jsem se odhodlávala uvařit poprvé tento pokrm a bála jsem se, že to bude něco těžkého. A světe div se, pastýřský koláč je neskutečně jednoduché a výborné jídlo. Pro mě je základem kvalitní maso. Obvykle kupuji kostky na guláš, očistím si je a sama namelu, takže vím, co přesně jím. A ten pocit je k nezaplacení. Přidání mrkve s hráškem a bramborové čepice toto jídlo dokonale vyladí a udělá z něj výtečný nedělní oběd. 


Suroviny: 


600 g mletého masa (ideálně jehněčího, ale může být i hovězí)
1-2 cibule
2-3 mrkve
100 g hrášku
250 ml vývaru
1 kg brambor na kaši
200 ml mléka
50 g másla
olej, mouka


Postup: 


Na oleji krátce osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme maso a mrkev a na pánvi opékáme do zatažení masa. Mícháme tak, aby se rozpadly kousky masa, které drží pohromadě. Maso podlijeme vývarem a přidáme hrášek. Vaříme 5 minut odkryté. Sítkem uděláme na mase čepici z mouky (použijeme dvě až tři lžíce mouky) a zakryté necháme dusit cca 20 minut.
Mezitím připravíme z brambor kaši. Brambory omyjeme a nakrájíme. Uvaříme v osolené vodě do měkka. Po uvařené brambory scedíme. Rozmačkáme kvedlačkou, přidáme horké mléko a máslo a důkladně promícháme. Já pokud mám zrovna v lednici přidávám do kaše i trochu strouhaného parmazánu. Kaše tím získá zajímavější chuť. Případné hrudky v kaši neřešíme. Není nutné aby měla dokonalé krémovou konzistenci.
Do zapékací mísy vložíme připravenou masovou směs, na ni poklademe velkou lžící kaši a dáme zapéct pod gril do trouby na 10 minut při teplotě 220° C.
Servírování ponecháme na strávnících - jídlo položíme v zapékací míse doprostřed stolu spolu s velkou lžící. Dokonalosti na talíři asi nelze úplně dosáhnout. 






Zdroj: Zatloukalová Jana Floretýna: Hovory s řezníkem