středa 5. června 2013

Rajská polévka



Suroviny: 


1 vetší rajčatová passata (pyré)
olej
1-2 lžíce mouka
1 vejce
1 lžíce cukr
sůl


Postup: 


Na oleji osmahneme lžíci až dvě mouky, aby jsme vytvořili zlatavou jíšku. Tu zalijeme litrem až litrem a půl vody smíchaným s rajčatovou passatou. Přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme. 
V hlubokém talíři rozšleháme vajíčko, mírně osolíme a přidáme tolik mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Do těstíčka můžeme přidat čerstvé nebo sušené bylinky, například bazalku nebo rozmarýn. Do vroucí polévky čajovou lžičkou vkládáme malé kousky vaječné hmoty - noky. Necháme krátce zavařit, aby noky změkly a můžeme podávat. 





Tuhle polívku nám vařila maminka už od dětství. Já jsem teď převzala štafetu a vařím jí dětem sama. Pro dospělé je možná trochu nudná, ale děti ji milují a vždy sní plný talíř.