úterý 25. června 2013

Jahodový dortík zastudena



Suroviny: 

 

6-8 zakysaných smetan (kombinuji 30% a 40% procentní smetany - při použití pouze 30ti % nedrží dortík svůj tvar)
3-4 vanilkové cukry (na 2 smetany je vždy jeden cukr)
jahody
dětské piškoty

Postup: 


Zakysané smetany vymícháme s cukrem tak, aby se cukr rozpustil. Dortovou formu vyložíme alobalem (pokud nemáme formu použijeme jakoukoliv mísu a potravinářskou fólii). Vyložíme piškoty, u dortové formy jsou vrškem nahoru, v případě mísy naopak, aby jsme mohli dort po zatuhnutí vyklopit. Na piškoty lžící naneseme vrstvu zakysané smetany s cukrem. Dáme pouze nutné množství, aby byli piškoty zakryté. Na smetanu naskládáme jahody nakrájené na plátky, na ně opět smetanu a dále piškoty. V tomto vrstvení pokračujeme než nám dojde smetana. V případě dortové formy končíme vrstvou smetany, v případě mísy vrstvou piškotů (na ty dortík po vychladnutí vyklepneme). 
Dáme na 24 hodin do ledničky a můžeme podávat. 

Ovoce lze samozřejmě obměnit, velmi chutné jsou kompotované mandarinky nebo ananas. 







Tohle je fajn recept. Není časově náročný a nepoužívají se v něm žádné stužovače ani želatina. Můžeme ho snadno udělat někde na chalupě a nepotřebujeme nijak složité suroviny ani postupy. Je potřeba jen lednice, nebo pořádně studený sklep :-)