středa 19. června 2013

Domácí játrová paštika


Suroviny:


150 g másla * 50 ml másla na zalití
500 g jater (mohou být kuřecí, krůtí, kachní)
1 cibule
150 ml drůbežího vývaru
100 ml bílého vína
1-2 lžičky provensálských bylin
75 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř



Postup: 


Játra očistím od blanek a nakrájíme je na menší kousky. Trošku másla rozpustíme na pánvičce a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibulku. Když je dozlatova přidáme játra a za občasného míchání smažíme do zatáhnutí. Přidáme vývar, víno, koření, sůl a pepř. Za občasného míchání dusíme 10-15 minut doměkka. Játra by měla zůstat šťavnatá. 
Směs přelijeme do hluboké mísy, přidáme máslo nakrájené na kousky a smetanu. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Přelijeme do porcelánových či skleněných misek a zalijeme rozpuštěným máslem. Po vychladnutí dáme do ledničky. Čerstvé by mělo v lednici vydržet až týden. Tak dlouho se to ovšem u nás ještě nikdy nepodařilo.