čtvrtek 6. června 2013

Blinčiky z ovesných vloček



Suroviny: 


125 g ovesných vloček (případně kombinace s jinými oblíbenými vločkami)
250 ml mléka
1-2 jablka
25 g hladké mouky
1 lžíce cukru
1 vejce
mletá skořice
sůl

Postup: 


Ovesné vločky zamícháme s mlékem a necháme cca 30 minut odležet. Po třiceti minutách znovu promícháme a přidáme nahrubo nastrouhaná jablka, mouku, cukr, žloutek  a skořici. Vše důkladně spojíme v těsto. Bílek spolu se špetkou soli ušleháme dohladka a přidáme k hotovému těstu. Smažíme na pánvi (případně lívanečníku) na oleji. Po usmažení necháme "okapat" od přebytečného oleje na talíři s ubrouskem. Servírujeme podle chuti a obsahu lednice, například s jogurtem a marmeládou, s medem, s čerstvým ovocem, apod. 










Náš oblíbený snídaňový recept. Pro dva až tři strávníky stačí tato porce, ale pro víc lidí doporučuji dvojnásobek. Chtěla jsem sem připsat něco ke jménů blinčiky a tak jsem usilovně hledala na internetu. Našla jsem ale spoustu protichůdných názorů a tak pro šťouraly jsou toto sladké lívance, původ jejichž jména je odvozen od ruských blinů. Recept jsem si kdysi dávno vytrhla z časopisu a skutečně je tam uveden pod tímto jménem.